Wie durft EHBO te verlenen na een aanslag?

De afgelopen jaren is het aantal aanslagen in Europa toegenomen. Na o.a. Nice, Parijs en recentelijk Londen ontstaat het beeld dat dit ook ooit realiteit kan worden in Nederland. Hou zou jij in zo’n situatie reageren? Uit onderzoek van het Rode Kruis is gebleken dat 55% van de Nederlanders zich niet bekwaam acht om EHBO te verlenen na een (terroristische) aanslag. Ongeveer de helft zou er niet direct aan denken zichzelf in veiligheid te brengen. Dit terwijl het juist cruciaal is om eerst zelf een veilige situatie te creeren (indien mogelijk) en dan pas hulp te verlenen.

Een ander punt wat naar voren komt is dat vrijwel niemand (5%) weet dat je alles wat drinkbaar is kan gebruiken om een brandwond te koelen. Idealiter gebruik je water, maar bij het ontbreken hiervan kan je ook gerust appelsap gebruiken om de eerste hulp te verlenen. Gelukkig wist vrijwel iedereen (95%) dat je voorwerpen het beste in een lichaam kan laten zitten en af moet dekken totdat er professionele hulp beschikbaar is. Je kan hierbij denken aan scherven of kogels.

Om het bewustzijn te vergroten komt het Rode Kruis met een lijst met do’s en dont’s bij eerste hulp na een aanslag. De vraag blijft over: durf jij eerste hulp te verlenen na een aanslag?