EHBO Cursus

De EHBO cursus is een uitgebreide cursus die je volgt om EHBO te kunnen verlenen. Bij de cursus leer je meer over verschillende medische situaties en wat je als EHBO’er in deze situaties moet doen. Zo leer je hoe je het slachtoffer gerust moet stellen, maar ook hoe je professionele hulpdiensten zo snel en zo goed mogelijk kunt waarschuwen, hoe je een pleister op de beste manier kunt plakken, hoe je een insecten- of tekenbeet kunt behandelen, hoe je een verband moet aanleggen, hoe je een mitella om moet doen, hoe je de stabiele zijligging uit moet voeren en zelfs hoe je iemand moet reanimeren. Je leert de basistaken van EHBO, maar je gaat ook verder door mond-op-mondbeademing te oefenen en te leren hoe je iemand moet reanimeren bij hartproblemen.

EHBO Examen

De EHBO cursus wordt altijd afgesloten met een examen, zodat je kunt laten zien dat je de verschillende EHBO taken echt goed onder de knie hebt en dus een diploma verdient. Heb je je EHBO diploma eenmaal behaald, dan ben je nog niet klaar. Om je diploma te kunnen behouden, moet je namelijk om de twee jaar herhalingslessen volgen. Alleen als je dit doet, wordt jouw diploma verlengd. Het is belangrijk om de herhalingslessen te volgen, simpelweg omdat je jouw EHBO vaardigheden goed moet blijven oefenen. Doe je dit niet, dan kun je niet de juiste hulp bieden in levensbedreigende situaties.

Wat is EHBO?

De afkorting EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. EHBO wordt ook wel EHV genoemd en deze afkorting staat voor Eerste Hulp Verlenen. Ben je EHBO’er, dan heb je geleerd wat je moet doen bij ongevallen en bepaalde medische noodsituaties. Dit betekent dat als er iets gebeurt en iemand je hulp nodig heeft, jij deze hulp kan verlenen. Het doel van het verlenen van EHBO, is het voorkomen van verdere lichamelijke schade bij het slachtoffer door de juiste medische hulp te verlenen. Dit doe je tot het slachtoffer de beste hulp kan krijgen van een medisch specialist, zoals een huisarts of een ambulancebroeder. Kortom, je verleent basis medische hulp om verdere lichamelijke schade te voorkomen tot er een medisch professional is om uitgebreide medische hulp te bieden.

Een EHBO cursus volgen: waarom is het belangrijk?

Jaarlijks gebeuren er in Nederland in en rondom huis maar liefst 1,5 miljoen ongelukken. Daarnaast kunnen er niet alleen ongelukken gebeuren bij je thuis, maar ook op het werk. Iemand kan van de trap af vallen en ongelukkig terecht komen, je kind kan schoonmaakmiddel drinken en hier erg ziek van worden, iemand kan een hartaanval krijgen en iemand kan zich vervelend snijden. De eerste minuut na een ongeval, is erg belangrijk. Door eerste hulp te verlenen na een ongeluk, kun je zomaar iemands leven redden. Heb je geen idee wat je moet doen en doe je daarom niks of doe je iets verkeerd, dan kan het zomaar helemaal fout gaan in de korte tijd tot de hulpdiensten arriveren. Omdat de eerste hulp na een ongeluk zo belangrijk is, is het erg belangrijk dat zo veel mogelijk mensen hun EHBO diploma behalen.

EHBO en BHV: wat is het verschil?

De afkorting BHV staat voor Bedrijfshulpverlening. Bij het behalen van een BVH diploma moet je veel dingen doen die je bij het behalen van je EHBO diploma ook moet doen, maar dit betekent niet dat een BHV’er precies hetzelfde doet als een EHBO’er. Ben je een BHV’er, dan ben je namelijk minder goed opgeleid in EHBO. In de BHV cursus krijg je namelijk alleen levensreddende eerste hulp, terwijl je bij het volgen van een EHBO cursus ook aanvullende eerste hulp leert en leert hoe je een AED moet bedienen. De EHBO cursus is wat algemener en uitgebreider en wordt gevolgd om zowel thuis als op het werk de beste hulp te kunnen bieden, terwijl de BHV cursus meer gericht is op het bieden van enkel levensreddende eerste hulp op het werk.