EHBO Cursus Baby en Kind (EHAK)

Bij de cursus EHBO voor baby’s en kinderen (EHAK) leer je wat je moet doen als jouw kind of het kind van iemand anders in een gevaarlijke situatie terecht komt. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen na een ongeval met letselschade, maar ook wat je moet doen als je kind slecht reageert op bepaalde voedingsmiddelen door een allergie, wat je moet doen als je kind plotseling erg ziek wordt en het bewustzijn verliest of wat je moet doen als je kind een voorwerp in zijn of haar neus krijgt.

Het doel van de EHBO cursus voor baby’s en kinderen, is dat je de beste Eerste Hulp Bij Ongelukken kunt bieden aan alle (jonge) kinderen. Het idee is dat de beste eerste hulp verdere lichamelijke schade moet voorkomen, zodat het kind ook voor het arriveren van de hulpdiensten of het arriveren bij de dokter of in het ziekenhuis de beste medische hulp krijgt. Door EHBO te verlenen, kun je veel lichamelijke schade door een ongeval of aandoening voorkomen en komt het kind beter uit de gevaarlijke situatie.

De cursus EHBO voor baby’s en kinderen

Jaarlijks komen er ongeveer 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis terecht door een ongeval in huis. De meeste kinderen die op de Spoedeisende Hulp terecht komen door een ongeval in huiselijke sfeer, zijn tussen de nul en vier jaar oud. Een groot deel van de letsels waar zij voor naar het ziekenhuis gaan, worden veroorzaakt door een val. Hierdoor hebben veel kinderen te maken met (gevaarlijke) letsels aan het hoofd, de hals en nek.

Niet alleen thuis, maar ook op school, bij vriendjes en vriendinnetjes, bij opa en oma, in de speeltuin en in het verkeer kunnen er ongelukken gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker bij jonge kinderen. Door de EHBO cursus voor baby’s en kinderen te volgen, weet je precies wat je moet doen als er inderdaad een ongeluk gebeurt met jouw kind of het kind van iemand anders.

De inhoud van de cursus EHBO voor baby’s en kinderen

De cursus EHBO voor baby’s en kinderen is erg uitgebreid en dit komt omdat er nu eenmaal veel gevaarlijke situaties zijn waar kinderen in terecht kunnen komen. Zo leer je tijdens de cursus hoe je actieve bloedingen moet behandelen, maar ook hoe je moet reageren op een heftige allergische reactie, wat te doen bij een amputatie, wat je moet doen bij astma of benauwdheid en wat je moet doen bij bevriezing van het kind. Je leert zelfs hoe je een AED apparaat moet bedienen, hoe je het beste kunt handelen bij een steek van een bij, een wesp of een ander insect en wat je moet doen bij brandwonden, botbreuken, ontwrichting, elektriciteitsletsels en het doorslikken van een vreemd voorwerp. Uiteraard leer je ook wat je moet doen in wat minder levensbedreigende situaties bij baby’s en kinderen, zoals diarree, een bloedneus, krab- en bijtwonden, buikpijn, flauwte, hoofdpijn, kiespijn, kleine en grote wonden, kneuzing, oorpijn, en verstuiking en koorts.

De cursus is zo uitgebreid, dat je zelfs leert wat je moet doen bij kindermishandeling, de beet van een kwal, onderkoeling, oogletsel, oververhitting, shock, het verwijderen van een splinter, tandletsel, verdrinking, verstikking en vergiftiging. Tot slot leer je ook wat algemene informatie over Eerste Hulp Bij Ongelukken, zoals hoe je een kind gerust kunt stellen na een ongeval, wat de inhoud van een verbanddoos is en wat de prioriteiten zijn bij het verlenen van eerste hulp. Het is een uitgebreide cursus, die je voorbereidt op alle gevaarlijke situaties waar kinderen mogelijk in kunnen komen en ervoor zorgt dat je altijd de beste hulp kunt bieden aan zowel hele jonge als oudere kinderen.

De cursus EHBO voor baby’s en kinderen voor je werk

Voor sommige mensen is het verplicht om de cursus EHBO voor baby’s en kinderen te volgen, simpelweg omdat zij dit diploma nodig hebben om hun werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Wil je bijvoorbeeld gastouder worden, dan moet je wel weten wat je moet doen in gevaarlijke situaties door een ongeluk of bepaalde aandoening. Om ervoor te zorgen dat kinderen altijd veilig zijn bij gastouders, is voor hen het volgen van de EHBO cursus voor baby’s en kinderen verplicht. Zo zijn er nog meer branches waarin het volgen van de cursus verplicht is, zodat kinderen altijd de beste hulp kunnen krijgen bij ongevallen en lichamelijke aandoeningen.

De cursus EHBO voor baby’s en kinderen voor thuis

Je kunt de EHBO cursus voor baby’s en kinderen volgen voor je werk, maar je kunt dit ook voor thuis doen. Heb je zelf kinderen en vind je het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen als jouw kind in gevaar komt, dan volg je de EHBO cursus voor baby’s en kinderen. Je leert niet alleen wat je moet doen bij een ongeluk, maar ook wat je moet doen bij een lichamelijk probleem bij jouw kind.