EHBO cursus vergoeding verzekeraars

Voorkomen is beter dan genezen, zo vinden de verschillende Nederlandse zorgverzekeraars. Omdat het volgen van een EHBO cursus en het uitvoeren van levensreddende handelingen verdere lichamelijke schade bij het slachtoffer kan voorkomen, vergoeden veel zorgverzekeraars de EHBO cursus. Wanneer je precies een vergoeding krijgt en hoe je kunt controleren of je wel of geen vergoeding krijgt voor het volgen van een EHBO cursus, lees je op deze pagina.

De EHBO cursus vergoeding verzekeraars: wel of niet?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden het volgen van een EHBO cursus voor 100 procent. Dit betekent dat je zelf helemaal niets hoeft te betalen om de cursus te kunnen volgen, maar dat de kosten van de cursus volledig door de verzekeraar gedragen worden. Andere zorgverzekeraars vergoeden het volgen van de cursus voor een deel, bijvoorbeeld door 50 euro in te leggen.

Het is belangrijk om te weten dat er geen enkele zorgverzekeraar is die een vergoeding voor de EHBO cursus biedt binnen de basisverzekering. Dit betekent dat als je een basisverzekering hebt bij welke zorgverzekeraar dan ook, je de EHBO cursus altijd volledig zelf moet betalen. Heb je een aanvullende verzekering, dan krijg je wel een bepaald bedrag of zelfs de volledige kosten van de cursus vergoed van jouw verzekeringsmaatschappij.

Het controleren van de EHBO cursus vergoeding verzekeraars

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans groot dat je een deel van jouw EHBO cursus of de gehele EHBO cursus van jouw verzekeringsmaatschappij vergoed krijgt. De beste manier om te controleren of je een vergoeding krijgt van de kosten en wat deze vergoeding dan is, is door de polisvoorwaarden van jouw aanvullende verzekering door te nemen. Bij het afsluiten van een verzekering, krijg je de polisvoorwaarden altijd per post of per e-mail toegestuurd. Open de voorwaarden, check wat jouw vergoeding is voor het volgen van een EHBO cursus en je weet waar je aan toe bent. Kun je de polisvoorwaarden niet meer vinden? Download de polisvoorwaarden van de juiste aanvullende verzekering van jouw zorgverzekeraar dan op de website van de betreffende verzekeraar.

Bij het controleren van de EHBO cursus vergoeding van jouw verzekeraar, kijk je niet alleen naar het bedrag dat je vergoed krijgt. Het is namelijk ook belangrijk om de aanvullende voorwaarden van de vergoeding door te nemen, zodat je zeker weet dat je de vergoeding ook echt krijgt door aan alle voorwaarden te voldoen. Veel zorgverzekeraars vergoeden de cursus bijvoorbeeld alleen als je de cursus bij een erkende EHBO organisatie volgt en na het volgen van de cursus een erkend (Rode Kruis) diploma krijgt. Volg je de cursus en voldoe je niet aan de voorwaarden van een vergoeding, dan moet je de kosten van de EHBO cursus alsnog zelf betalen. Check daarom niet alleen het bedrag van de vergoeding, maar lees ook goed door aan welke voorwaarden je moet voldoen om de vergoeding van jouw zorgverzekeraar te krijgen.

De basisverzekering en de EHBO cursus vergoeding

Heb je een basisverzekering, dan krijg je nooit een EHBO cursus vergoeding van jouw zorgverzekeraar. Je kunt overstappen op een aanvullende verzekering om de vergoeding alsnog te krijgen, maar dit kost je uiteindelijk wel meer geld dan het zelf betalen van de cursus. Alleen als je de aanvullende verzekering ook nodig hebt voor andere zaken dan het betalen van de EHBO cursus vergoeding, kan het interessant zijn om je verzekering uit te breiden naar de aanvullende zorgverzekering.

Wil je inderdaad overstappen op de aanvullende zorgverzekering om toch de vergoeding te krijgen, dan is het wel belangrijk om te checken of deze verzekering de EHBO cursus wel vergoedt. Niet alle aanvullende verzekeringen van alle zorgverzekeraars bieden namelijk een vergoeding voor het volgen van de EHBO cursus.