Inhoud EHBO koffer

Om de juiste hulp te kunnen bieden bij een ongeluk, is het verstandig om een EHBO koffer bij de hand te hebben. De EHBO koffer is een verbanddoos met allerlei medische hulpmiddelen en verschillende soorten verbanden, die je kunt gebruiken om het slachtoffer bij een ongeluk of een bepaalde lichamelijke aandoening te kunnen helpen.

Een echte EHBO koffer moet aan specifieke eisen voldoen. Zo wordt er alleen gesproken over een officiƫle EHBO koffer als deze koffer een specifieke inhoud heeft, met verschillende soorten hulpmiddelen voor het verlenen van eerste hulp. Wat er verplicht in de EHBO koffer moet zitten, lees je op deze pagina.

De EHBO koffer: vier soorten koffers

In Nederland is het Oranje Kruis de instantie die de richtlijnen voor de inhoud van de EHBO koffer bepaalt. Er is geen wet die de kofferinhoud van de EHBO koffer bepaalt, maar als je je aan de richtlijnen van het Oranje Kruis houdt weet je wel zeker dat jouw EHBO koffer de juiste inhoud heeft.

Het Oranje Kruis onderscheidt vier soorten EHBO koffers. Omdat iedere koffer weer een iets andere inhoud heeft, worden alle vier de EHBO koffers en hun inhoud op deze pagina beschreven.

De basisverbandset of verbanddoos

De basisverbandset of verbanddoos wordt ook wel de EHBO koffer voor thuis genoemd. Deze koffer wordt gebruikt voor de verlening van eerste hulp bij alledaagse ongevallen en letsels, waar je geen EHBO diploma voor nodig hebt.

Het Oranje Kruis heeft bepaald dat een complete basisverbandset of verbanddoos in ieder geval de volgende hulpmiddelen moet bevatten: desinfectiemiddel, een eerstehulpschaar, een driehoekige doek (mitella), zwachtels in verschillende afmetingen, handschoenen, hechtstrips, een mondmasker voor beademing, een reddings- of isolatiedeken, snelverband in verschillende afmetingen, een pincet, pleisters in verschillende afmetingen, synthetische watten, een tekenverwijderaar, een stappenplan voor het verrichten van eerste hulp, een brandwondenkompres en steriele kompressen in verschillende afmetingen. Ook kun je ervoor kiezen om paracetamol in de verbanddoos te doen, een pijnstillend middel dat niet schadelijk is voor de maag en ook door kinderen gebruikt kan worden.

De evenementen- en sportverbandset

In de evenementen- en sportverbandset van het Oranje Kruis zitten dezelfde hulpmiddelen als in de standaard verbanddoos voor thuis. Wel moeten er aan deze verbanddoos enkele aanvullende producten toegevoegd worden voor een complete EHBO doos, namelijk een extra paar handschoenen, een extra mitella, extra kompressen, pleisters en zwachtels, een blarenprikker, een coldpack, een oogspoeldouche, een traumazwachtel, een vacuĆ¼mpompje en vingerverband.

De bedrijvenset

De bedrijvenset is een EHBO doos die binnen bedrijven gebruikt kan worden. Deze koffer wordt ook wel de BHV koffer genoemd en is verplicht om in huis te hebben voor alle bedrijven in Nederland. De bedrijvenset bevat dezelfde inhoud als de evenementen- en sportverbandset, maar is wel op een andere manier ingericht. Zo is de bedrijvenset ingericht in modules, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt als er sprake is van een levensbedreigende situatie op het werk.

De modules van de bedrijvenset zijn de volgende:

  • Kleine letsels.
  • Grote letsels.
  • Producten voor drukverband.
  • Steriele producten.
  • Instrumenten en extra producten.

De bedrijvenset wordt gebruikt door mensen die een BHV cursus hebben gevolgd en een BHV diploma op zak hebben. Door de koffer jaarlijks te controleren, weet je zeker dat alle verplichte producten van de bedrijvenset er nog in zitten en je inderdaad de beste hulp kunt bieden bij ongelukken of lichamelijke problemen op het werk.

De eerstehulpset voor in het verkeer

De eerstehulpset voor in het verkeer is de minst uitgebreide EHBO doos van het Oranje Kruis, die door iedere ongetrainde hulpverlener gebruikt kan worden. In de koffer zit desinfectiemiddel, een mitella, een eerstehulpschaar, twee paar handschoenen, hechtstrips, een kleefpleister op rol, een splinterpincet, een reddings- of isolatiedeken, steriele niet-klevende kompressen, een tekenverwijderaar, wondpleisters in verschillende afmetingen en een fixatiezwachtel. Ook vind je in de eerstehulpset voor in het verkeer een gebruiksaanwijzing voor al het verbandmateriaal en algemene aanwijzingen om Eerste Hulp Bij Ongelukken te verlenen.

Het is niet verplicht om een eerstehulpset in het verkeer in je auto te hebben. In sommige landen is een EHBO koffer voor in de auto wel verplicht, maar in Nederland is dit niet het geval. Om jezelf en je passagiers op de beste manier te kunnen behandelen bij een ongeluk, kun je er eventueel voor kiezen om toch een EHBO koffer in je auto neer te leggen. Leg je de koffer in de achterbak, dan heb je er totaal geen last van en heb je de koffer wel altijd bij de hand.