Reanimatiecursus (inclusief AED)

Op deze pagina lees je meer over de reanimatiecursus inclusief AED. Dit is een specifieke cursus die onder de verschillende EHBO cursussen valt en je precies leert wat je moet doen in bepaalde levensbedreigende situaties. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door op de juiste manier te reageren op een ongeluk of een levensbedreigende situatie door een lichamelijke aandoening, kan veel lichamelijke schade voorkomen worden. Weet je bijvoorbeeld wat je moet doen als iemand een hartaanval krijgt, dan kun je voorkomen dat deze persoon uiteindelijk overlijdt door dit lichamelijke probleem.

De reanimatiecursus inclusief AED

De reanimatiecursus inclusief AED is een uitgebreide cursus die je leert hoe je acuut levensreddend moet handelen bij volwassenen, bijvoorbeeld bij een hartaanval. Je leert niet alleen wat je moet doen, maar ook wanneer je dit moet doen. De achterliggende gedachte van de cursus is dat je de beste eerste hulp kan verlenen bij een ongeluk of lichamelijk probleem, nog voor de medische professionals verschijnen of het slachtoffer de dokter of het ziekenhuis kan bereiken. Door de reanimatiecursus inclusief AED te volgen, kun je voorkomen dat de lichamelijke schade van het slachtoffer erger wordt door direct de beste medische hulp te bieden.

De inhoud van de reanimatiecursus inclusief AED

De reanimatiecursus inclusief AED is een uitgebreide cursus, maar de cursus is wel specifieker dan de standaard EHBO cursus. Waar je bij de standaard EHBO cursus meerdere soorten ongelukken en lichamelijke problemen behandelt, focus je je bij deze cursus namelijk op reanimatie en het bedienen van het AED apparaat.

Toch komen er meer zaken aan bod dan reanimeren en het bedienen van het AED apparaat, want je leert bijvoorbeeld ook hoe je iemand kunt aflossen bij het reanimeren van een slachtoffer, wat je moet doen bij bloedingen, wat je moet doen bij brandwonden, hoe je de mond van het slachtoffer moet inspecteren, wat je moet doen bij shock, hoe je stikken of verslikken op de juiste manier moet behandelen en hoe je wonddrukverband en wondsnelverband moet aanleggen. Tot slot leer je ook meer over de belangrijkste stappen van Eerste Hulp Bij Ongelukken in het algemeen, zodat je op de juiste manier te werk gaat bij het behandelen van een slachtoffer.

Heb je de reanimatiecursus inclusief AED afgerond, dan krijg je hier een diploma voor. Met dit diploma op zak kun je bepaalde levensreddende acties uitvoeren, maar weet je ook hoe je een AED apparaat moet bedienen. Je vindt AED apparaten in scholen, restaurants en winkels, maar bijvoorbeeld ook op stations.

De reanimatiecursus inclusief AED voor je werk

Sommige mensen worden door hun werkgever verplicht om de reanimatiecursus inclusief AED te volgen, zodat zij op hun werk altijd de beste eerste hulp kunnen verlenen. Andere mensen zijn door regels in hun branche verplicht om een reanimatiecursus inclusief AED te volgen, ook als zij zelfstandig werken en dus geen baas boven zich hebben. Door de reanimatiecursus inclusief AED te volgen, kun je zowel op als buiten je werk de beste eerste hulp verlenen bij bepaalde ongelukken en bepaalde lichamelijke problemen.

Je kunt er ook voor kiezen om deze cursus te volgen als je hier niet toe verplicht wordt. Vind je het bijvoorbeeld een fijn idee dat je altijd mensen kunt reanimeren als dit nodig is en weet hoe je een AED apparaat moet bedienen, dan kun je deze cursus uiteraard ook volgen. Je bent het in dit geval niet verplicht, maar kunt het wel voor je eigen gemoedsrust doen. Heb je de cursus gevolgd, dan weet je zeker dat je altijd mensen kunt helpen als zij in een gevaarlijke situatie terecht komen en dat je echt levens kunt redden als dit nodig is.