Wat te doen bij brandwonden?

Brandwonden kunnen erg gevaarlijk zijn. Door brandwonden op de juiste manier te behandelen na de verbranding, kan erger lichamelijk letsel voorkomen worden. Daarom is het erg belangrijk dat iedereen weet wat te doen bij brandwonden, zodat altijd de beste medische hulp geboden kan worden bij verbranding.

Op deze pagina lees je wat je moet doen bij brandwonden. Je leest niet alleen wat je moet doen als de kleding en/of de huid van het slachtoffer nog brandt, maar je leest ook wat je moet doen bij contact met een chemisch middel dat voor brandwonden zorgt en wat je moet doen bij verbranding door elektriciteit. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je zeker dat je de juiste handelingen uitvoert bij verbranding.

Wat te doen bij brandwonden: als het nog brandt

Als de kleding en/of de huid van het slachtoffer nog brandt, doof je de vlammen en brandende kleding door het slachtoffer over de grond te rollen of door het brandende lichaamsdeel af te dekken met een blusdeken, een niet-synthetisch kleed of ander textiel. Hierna koel je de brandwonden zo snel mogelijk met water. Ben je in de buitenlucht, dan kun je dit doen door het brandende lichaamsdeel in een sloot, in een zee of in een meer te koelen. Let wel altijd goed op voor onderkoeling. Pas na het koelen van de brandwond, neem je contact op met de hulpdiensten.

Wat te doen bij brandwonden: chemische middelen

Bepaalde chemische middelen kunnen ook voor brandwonden zorgen. Is er sprake van een brandwond door direct contact met een chemisch middel, dan spoel je de brandwond 45 tot 60 minuten met water. Is het middel in het oog gekomen, dan spoel je het oog 10 tot 20 minuten met water. Pas na het spoelen van de brandwond, neem je contact op met de hulpdiensten.

Wat te doen bij brandwonden: elektriciteit

Door elektriciteit kun je ook te maken met gevaarlijke brandwonden. Is er sprake van een brandwond door elektriciteit, dan verbreek je direct het contact tussen de persoon en de elektriciteit zonder de persoon in kwestie aan te raken. Dit kun je eventueel doen door de elektriciteit uit te schakelen, maar ook door het stroomcontact met een stok of houten bezem te doorbreken. De zichtbare brandwond moet hierna zo snel mogelijk met water gekoeld worden. Pas na het koelen van de brandwond door elektriciteit, neem je contact op met de hulpdiensten voor professionele medische hulp. Tijdens het koelen van de brandwond is het ook eventueel mogelijk om alvast contact op te nemen met de hulpdiensten, als de wond maar gekoeld wordt.

Wat te doen bij brandwonden: direct na de verbranding

Direct na het ontstaan van een brandwond zijn er diverse dingen die je moet doen:

  • Laat kleding altijd aan. Trek je de kleding los om de brandwond vrij te maken, dan kun je de huid beschadigen.
  • Koel met stromend kraanwater, minimaal 10 minuten. Kies voor lauw stromend water tot minimaal 15 graden Celsius, ijskoud water zorgt voor het toenemen van pijnklachten en kan zelfs voor onderkoeling zorgen.
  • Raak de brandwond niet aan en smeer geen zalf op de brandwonden.
  • Bij een open wond of blaren doe je tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op de wond. Op deze manier kan er geen vuil bij komen. Werk liever niet met verband of een theedoek, want textiel kan in de wond vastkleven.

Pas tijdens of na het koelen wordt de huisarts geraadpleegd of wordt 112 gebeld. Direct koelen na verbranding van de huid is namelijk erg belangrijk en moet altijd eerst gedaan worden. Twijfel je of je professionele hulp nodig hebt van je huisarts bij een brandwond, dan raden wij je aan om voor de zekerheid naar de huisarts te gaan. Bij ernstige verbranding wordt altijd aangeraden om 112 te bellen. Ook als je twijfelt of het bellen van de hulpdiensten wel of niet nodig is, kun je dit beter gewoon doen. Door 112 te bellen, weet je namelijk zeker dat het slachtoffer de beste hulp krijgt.